05 juli 2014

Stengelgewassen

Asperges Asparagus officinalis

Asperge was ooit voorbehouden aan de rijken; wie geen tuin had, kon geen asperges eten. Nu zijn asperges in de supermarkt verkrijgbaar, maar vers uit eigen tuin smaken ze het beste. Asperges zijn behalve lekker ook decoratief; het prachtige gebladerte is ragdun. Een oudoom van me verbouwde zijn hele leven lang asperges, niet om te eten, maar vanwege het gebladerte. In ene sier- en moestuin zien de grote pluimen van asperges er prachtig uit.

Selderij Apium graveolens

Selderij is een belangrijke groente in de keuken, omdat het in veel gerechten gebruikt wordt, ook in basisgerechten zoals bouillon. Er was een tijd dat een moestuin simpelweg niet compleet was zonder selderij, maar tegenwoordig is selderij wat minder is trek, wellicht omdat het tamelijk moeilijk te verbouwen is en misschien ook omdat deze plant constant in vochtige grond moet staan om goed te groeien. Het is jammer dat selderij niet veel meer verbouwd wordt, want u zult zien dat als u selderij verbouwt, u het veel zult gebruiken. De smaak is veel beter dan die van selderij uit de winkel.

Knolselderij Apium graveolens (var. rapaceum)

Hoewel deze groente meestal als wortelgewas wordt beschouwd, hebben we de knolselderij toch onder deze categorie geschaard, gedeeltelijk omdat hij goed na de selderij besproken kan worden, maar ook omadat niet de wortel, maar de gezwolle stengel wordt gegeten. Net als gekweekte selderij stamt de knolselderij af van wilde selderij, die een inheemse plant is in Europa en het Midden-Oosten. knolselderij werd veel later ontwikkeld dan selderij en zou in de achttiende eeuw vanuit Alexandrië naar Noord-Europa zijn gebracht.

Artisjokken Cynara cardunculus (var. Scolymus)

Artisjokken werden niet veel verbouwd door de ouderwetse plattelandstuinier, die zich liever bezighield met hoofdvoedsel dan met ‘luxe groenten’. De artisjok werd beschouwd als een groente voor de rijken. Tegenwoordig kan men het zich echter wel veroorloven om een paar delicatessen op te nemen die niet strikt noodzakelijk zijn in het alledaagse leven. Als u de artisjok echter eenmaal gebouwd en geproefd heeft, besluit u misschien om door te gaan met verbouwen en artisjokken vaker op het menu te zetten.

Rabarber Rheum x hybridum

Tuinieren kent veel tegenstellingen en rabarber is daar een van. Het is een groente die voornamelijk gebruikt wordt als fruit. Rabarber wordt namelijk vaak met suiker als toetje gegeten. Tomaten daarentegen behoren eigenlijk tot het fruit, maar worden gebruikt als groente. Wat maakt het uit? Het geeft alleen problemen als men de planten gaat classificeren of beschrijven. In de tuin en in de keuken doet het er allemaal niet toe.

Zeekool Crambe maritima

Hoewel zeekool een weinig populaire en tamelijk onbekende groente is, smaakt het heerlijk en is het erg makkelijk te verbouwen. Zeekool wordt al vanaf het begin van de achttiende eeuw verbouwd, maar de wilde plant werd al veel eerder geoogst. Het is een inheemse plant in Groot-Brittanië, waar hij langs de kust op kiezelstrande groeit. Pluk de planten echter niet zomaar, want, zoals met veel blad- en stengelplanten het geval is, de stengels moeten eerst gebleekt worden voordat ze eetbaar zijn (en pluk natuurlij nooit zomaar wilde planten). De gebleekte stengels worden in het voorjaar geoogst en worden dan gekookt en gegeten met veel boter of olijfolie, net als asperges. De scheuten met bloemen kunnen ook worden gegeten als de bloem nog in de knop zit, net als bij broccoli.

Zoete venkel Foeniculum vulgare (var. dulce)

Zoete venkel komt oorspronkelijk uit Italië, uit de Romeinse Tijd. In Italië wordt nog steeds heel veel venkel verbouwd, omdat deze groente in veel Italiaanse gerechten wordt verwerkt. Hoewel de groente in de achttiende eeuw Noord-Europa beriekte, werd hij daar tot voor kort nooit veel verbouwd. De populariteit van de Italiaanse gerechten heeft de laatste tijd steeds meer tuiniers gestimuleerd venkel te verbouwen.

|
19 september 2012

Stengelgewassen

[column_third]Asperges Asparagus officinalis

Asperge was ooit voorbehouden aan de rijken; wie geen tuin had, kon geen asperges eten. Nu zijn asperges in de supermarkt verkrijgbaar, maar vers uit eigen tuin smaken ze het beste. Asperges zijn behalve lekker ook decoratief; het prachtige gebladerte is ragdun. Een oudoom van me verbouwde zijn hele leven lang asperges, niet om te eten, maar vanwege het gebladerte. In ene sier- en moestuin zien de grote pluimen van asperges er prachtig uit.

Selderij Apium graveolens

Selderij is een belangrijke groente in de keuken, omdat het in veel gerechten gebruikt wordt, ook in basisgerechten zoals bouillon. Er was een tijd dat een moestuin simpelweg niet compleet was zonder selderij, maar tegenwoordig is selderij wat minder is trek, wellicht omdat het tamelijk moeilijk te verbouwen is en misschien ook omdat deze plant constant in vochtige grond moet staan om goed te groeien. Het is jammer dat selderij niet veel meer verbouwd wordt, want u zult zien dat als u selderij verbouwt, u het veel zult gebruiken. De smaak is veel beter dan die van selderij uit de winkel.[/column_third][column_third]Knolselderij Apium graveolens (var. rapaceum)

Hoewel deze groente meestal als wortelgewas wordt beschouwd, hebben we de knolselderij toch onder deze categorie geschaard, gedeeltelijk omdat hij goed na de selderij besproken kan worden, maar ook omadat niet de wortel, maar de gezwolle stengel wordt gegeten. Net als gekweekte selderij stamt de knolselderij af van wilde selderij, die een inheemse plant is in Europa en het Midden-Oosten. knolselderij werd veel later ontwikkeld dan selderij en zou in de achttiende eeuw vanuit Alexandrië naar Noord-Europa zijn gebracht.

Artisjokken Cynara cardunculus (var. Scolymus)

Artisjokken werden niet veel verbouwd door de ouderwetse plattelandstuinier, die zich liever bezighield met hoofdvoedsel dan met ‘luxe groenten’. De artisjok werd beschouwd als een groente voor de rijken. Tegenwoordig kan men het zich echter wel veroorloven om een paar delicatessen op te nemen die niet strikt noodzakelijk zijn in het alledaagse leven. Als u de artisjok echter eenmaal gebouwd en geproefd heeft, besluit u misschien om door te gaan met verbouwen en artisjokken vaker op het menu te zetten.[/column_third][column_third_last]Rabarber Rheum x hybridum

Tuinieren kent veel tegenstellingen en rabarber is daar een van. Het is een groente die voornamelijk gebruikt wordt als fruit. Rabarber wordt namelijk vaak met suiker als toetje gegeten. Tomaten daarentegen behoren eigenlijk tot het fruit, maar worden gebruikt als groente. Wat maakt het uit? Het geeft alleen problemen als men de planten gaat classificeren of beschrijven. In de tuin en in de keuken doet het er allemaal niet toe.

Zeekool Crambe maritima

Hoewel zeekool een weinig populaire en tamelijk onbekende groente is, smaakt het heerlijk en is het erg makkelijk te verbouwen. Zeekool wordt al vanaf het begin van de achttiende eeuw verbouwd, maar de wilde plant werd al veel eerder geoogst. Het is een inheemse plant in Groot-Brittanië, waar hij langs de kust op kiezelstrande groeit. Pluk de planten echter niet zomaar, want, zoals met veel blad- en stengelplanten het geval is, de stengels moeten eerst gebleekt worden voordat ze eetbaar zijn (en pluk natuurlij nooit zomaar wilde planten). De gebleekte stengels worden in het voorjaar geoogst en worden dan gekookt en gegeten met veel boter of olijfolie, net als asperges. De scheuten met bloemen kunnen ook worden gegeten als de bloem nog in de knop zit, net als bij broccoli.

Zoete venkel Foeniculum vulgare (var. dulce)

Zoete venkel komt oorspronkelijk uit Italië, uit de Romeinse Tijd. In Italië wordt nog steeds heel veel venkel verbouwd, omdat deze groente in veel Italiaanse gerechten wordt verwerkt. Hoewel de groente in de achttiende eeuw Noord-Europa beriekte, werd hij daar tot voor kort nooit veel verbouwd. De populariteit van de Italiaanse gerechten heeft de laatste tijd steeds meer tuiniers gestimuleerd venkel te verbouwen.[/column_third_last]

|