05 juli 2014

Vruchtgroenten

Aubergines Solanum melongena

Vreemd genoeg is de aubergine verwant aan de aardappel, hoewel hij er heel anders uitziet. Het is een populaire groente in de winkels, maar aubergines worden niet veel verbouwd in de tuin en met name de jonge plantjes hebben beschutting en warmte nodig. Steeds meer tuiniers proberen echter om deze mooie groente te verbouwen.

Pepers en paprika’s Capsicum

De groeiende belangstelling voor mediterraan koken gaat gepaard met een toenemende populariteit van pepers en paprika’s, waarbij paprika’s (Capsicum annuum var. grossum) de boventoon voeren. Dit zijn de groene, rode en gele vruchten die we in de supermakt tegenkomen. De groene paprika is in feite een onrijpe vorm van de gele of rode paprika. Paprika’s kunnen gebruikt worden in de keuken; de zaadjes worden van tevoren verwijderd. De planten zijn gewoonlijk bossig en worden onder de juiste omstandigheden tot 75 cm groot.

Maïs Zea mays

Maïs is een graansoort. Het is een opvallende plant, die minimaal 1,50 m wordt. De doorzichtige punten van de mannelijke bloemen sieren de bovenkant van de plant en de kolven met hun vrouwelijke bloemen worden gevormd op de plaats waar de brede, dunne bladeren bij de hoofdstengel komen. Ze ogen mooi, waardoor het de moeite loont ze in de decoratieve moestuin te verbouwen.

Tomaten Lycopersicon esculentum

Tomaten worden waarschijnlijk het meest verbouwd van alle groenten. Zelfs mensen zonder tuin krijgen het vaak voor elkaar één of twee plantjes op een balkon of binnenplaats te planten. Dat komt doordat tomaten relatief makkelijk te verbouwen zijn, maar ook doordat de smaak van tomaten uit de supermarkt niet kan tippen aan die van zelf verbouwde tomaten. Een andere reden is dat er veel verschillende soorten tomaten zijn; ze zijn er in alle soorten en maten, met verschillende smaken en kleuren, en zelfs de ouderwetse soorten met de beste smaak worden steeds beter verkrijgbaar. De grootste soort, de vleestomaat, kan wel 450 g wegen, terwijl de kleinste niet veel groter is dan een druif.

|
19 september 2012

Vruchtgroenten

[column_third]Aubergines Solanum melongena

Vreemd genoeg is de aubergine verwant aan de aardappel, hoewel hij er heel anders uitziet. Het is een populaire groente in de winkels, maar aubergines worden niet veel verbouwd in de tuin en met name de jonge plantjes hebben beschutting en warmte nodig. Steeds meer tuiniers proberen echter om deze mooie groente te verbouwen.[/column_third][column_third]Pepers en paprika’s Capsicum

De groeiende belangstelling voor mediterraan koken gaat gepaard met een toenemende populariteit van pepers en paprika’s, waarbij paprika’s (Capsicum annuum var. grossum) de boventoon voeren. Dit zijn de groene, rode en gele vruchten die we in de supermakt tegenkomen. De groene paprika is in feite een onrijpe vorm van de gele of rode paprika. Paprika’s kunnen gebruikt worden in de keuken; de zaadjes worden van tevoren verwijderd. De planten zijn gewoonlijk bossig en worden onder de juiste omstandigheden tot 75 cm groot.[/column_third][column_third_last]Maïs Zea mays

Maïs is een graansoort. Het is een opvallende plant, die minimaal 1,50 m wordt. De doorzichtige punten van de mannelijke bloemen sieren de bovenkant van de plant en de kolven met hun vrouwelijke bloemen worden gevormd op de plaats waar de brede, dunne bladeren bij de hoofdstengel komen. Ze ogen mooi, waardoor het de moeite loont ze in de decoratieve moestuin te verbouwen.

Tomaten Lycopersicon esculentum

Tomaten worden waarschijnlijk het meest verbouwd van alle groenten. Zelfs mensen zonder tuin krijgen het vaak voor elkaar één of twee plantjes op een balkon of binnenplaats te planten. Dat komt doordat tomaten relatief makkelijk te verbouwen zijn, maar ook doordat de smaak van tomaten uit de supermarkt niet kan tippen aan die van zelf verbouwde tomaten. Een andere reden is dat er veel verschillende soorten tomaten zijn; ze zijn er in alle soorten en maten, met verschillende smaken en kleuren, en zelfs de ouderwetse soorten met de beste smaak worden steeds beter verkrijgbaar. De grootste soort, de vleestomaat, kan wel 450 g wegen, terwijl de kleinste niet veel groter is dan een druif.[/column_third_last]

|