05 July 2014

Fruit

Aardbeien Fragaria x ananassa

Aardbeien zijn een zeer geliefde fruitsoort. Hoe gemakkelijk ze ook verkrijgbaar zijn in de supermarkt, er gaat niets boven door de tuin lopen en een paar aardbeien plukken. De smaak is altijd beter, zeker als de aardbeien nog warm zijn van de zon.

Frambozen Rubus idaeus

Frambozen zijn een aantrekkelijke fruitsoort, hoewel ze vaak in de schaduw staan van aardbeien die in dezelfde periode rijp worden. De vruchten zijn heerlijk om zo van de plant te eten, maar zijn ook geschikt om in te vriezen, in te maken of te konfijten. Frambozen kunnen gebruikt worden in allerlei soorten taart, koek en nagerechten, en ook in sauzen voor zowel zoete als hartige gerechten.

Bramen en braamachtigen Rubus fruticosus

Hoewel er veel te zeggen is voor het plukken van in het wild groeiende bramen, zitten er toch wat voordelen aan het verbouwen van gecultiveerde vormen: ten eerste heeft u ze bij de hand; ten tweede zijn de vruchten vaak groter en zoeter; en ten derde kunt u rassen zonder doorns verbouwen, wat het plukken makkelijker maakt. Een nadeel is echter dat u nogal wat ruimte nodig heeft om ze te verbouwen, hoewel ze niet vrij hoeven te staan. Ze kunnen bijvoorbeeld langs een tuinafscheiding worden verbouwd; zo benut u de ruimte goed en heeft u een mooi afschrikmiddel tegen indringers.

Rode en witte bessen Ribes rubrum

Het enige verschil tussen rode en witte bessen is de kleur van de vrucht. Ze hebben beide een zeer aparte, ietwat wrange smaak. In tegenstelling tot de meeste andere fruitsoorten hebben ze een relatief kort seizoen, rond middenzomer. Met name rode bessen zijn erg mooi en de struiken kunnen als hoogstam of in waaiers verbouwd worden en zijn zeer decoratief.

Zwarte bessen Ribes nigrum

Zwarte bessen hebben niet alleen een unieke smaak, maar worden ook gewaardeerd vanwege hun hoge vitamine C-gehalte. Ze worden veel in nagerechten, jam en drankjes gebruikt. Zwarte bessen hebben net als rode en witte bessen een kort seizoen vergeleken met ander zacht fruit. Hoewel de zwarte bes aan de rode bes verwant is, is het belangrijk om te weten dat hij op een andere manier gesnoeid moet worden. Omdat het fruit aan de groei van het vorige seizoen groeit, moeten jonge takken niet worden verwijderd. In tegenstelling tot de rode bes is de zwarte bes er alleen in struikvorm.

Kruisbessen Ribes uva-crispa

Omdat de meeste mensen denken dat kruisbessen gekookt moeten worden en dus niet thuishoren in de wereld van gemakkelijk voedsel, zijn deze vruchten niet meer zo populair als vroeger. Dat is jammer, want kruisbessen hebben een zeer aparte smaak en zijn geschikt voor veel verschillende gerechten en sauzen. Bovendien kunnen ze ok rauw gegeten worden; er is een aantal heerlijke rassen dat lekker is als dessert. Helaas zijn die zelden in de winkel verkrijgbaar en kunnen alleen tuiniers die proeven – een reden om uw eigen kruisbessen te verbouwen.

Bosbessen Vaccinium corymbosum

De bosbes wordt in de tuin steeds populairder als hoge struik. Door de rijke, fruitige smaak die een eigenschap van bessen is, worden ze steeds vaker direct van de struik gegeten en worden ze verwerkt in steeds meer desserts en andere gerechten. Wat voor sommigen een nadeel is, is dat de bosbes zure grond nodig heeft. In alkalische grond kunnen de struiken in grote containers worden verbouwd, maar is wel een heel karwei.

Appels Malus domestica

Appels behoren tot de belangrijkste vruchten en worden in vele landen in de hele wereld verbouwd. Hoewel er letterlijk duizenden rassen zijn, zijn er in de winkels maar enkele verkrijgbaar. In tegenstelling tot veel ander fruit, waar de verschillende in smaak tussen de rassen marginaal zijn, kent de appel veel verschillende smaken en structuren. Sommige zijn geschikt om te koken, andere zijn lekker om zo op te eten en weer andere zijn voor beide geschikt.

Peren Pyrus communis

In het verleden werden peren veel verbouwd, onder andere om op te eten en mee te koken, maar ook om perenwijn van te maken. Peren die in de keuken en voor perenwijn gebruikt werden, hoefden niet zo sappig te zijn als de peren die uit het vuistje werden gegeten, waardoor veel mensen nu met bomen met keiharde peren opgescheept zitten. Dit heeft veel tuiniers ontmoedigd om überhaupt nog peren te verbouwen, wat jammer is, omdatverse, sappige, rijpe peren overheerlijk kunnen zijn.

Kersen Prunus species

Hoewel de kers een heerlijke vrucht is, wordt hij in tuinen niet veel verbouwd. Dat komt onder andere doordat tot voor kort kersen alleen aan grote bomen groeiden en dat was een probleem in kleine tuinen. Bovendien is het bijna onmogelijk om een grote boom van een net te voorzien tegen vogels die anders alles opeten. Nu er ook zwak groeiende onderstammen verkrijgbaar zijn, kunnen veelkleinere bomen worden verbouwd en is het de moeite waard er een plekje in de tuin voor te zoeken.

Pruimen Prunus domestica

Pruimen zijn een van de boeiendste fruitgewassen. In het verleden waren er veel verschillende rassen, allemaal met verschillende smaken en structuren, maar alle kennis van dat fruit lijkt verloren te zijn gegaan. Tegenwoordig zijn er nog één of twee soorten in de winkels verkrijgbaar, maar weinig mensen lijken te weten wat voor schat aan heerlijkheden verkrijgbaar zou kunnen zijn. Gelukkig zijn veel oude rassen nog bij gespecialiseerde kwekerijen te krijgen en eenieder die de moeite neemt op onderzoek uit te gaan, kan rekenen op een ware traktatie.

Perziken en nectarines Prunus persica en Prunus persica var. nectarina

Perziken en nectarines zijn nauw verwant, het grootste verschil tussen de twee is dat perziken ene donzige schil hebben, terwijl nectarines een gladde schil hebben. Ze owrden in de tuin op dezelfde wijze behandeld, hoewel nectarines het beter doen in warme omstandigheden en minder winterhard zijn.

Abrikozen Prunus armeniaca

Abrikozen worden niet zoveel verbouwd als het meeste andere fruit, onder andere omdat ze niet zo makkelijk te verbouwen zijn, maar ook omdat veel tuiniers met weinig ruimte kiezen voor de verrukkelijke perzik. Abrikozen uit eigen tuin kunnen echter een openbaring zijn, want die smaken altijd veel beter dan de abrikozen uit de winkel.

Druiven Vitis vinifera

Druiven worden al lang gewaardeerd, niet alleen als vers fruit, maar ook om wijn van te maken. Rassen van witte of blauwe druiven worden dus om zeer uiteenlopende redenen verbouwd. Alles hangt van de bodem- en weersgesteldheid en van de keuze van een bepaald ras af. Als u ooit bij anderen de kunst zou moeten afkijken, is het wel bij het verbouwen van druiven.

Meloenen Cucumis melo

Het valt te betwisten of meloenen als vruchten moeten worden gezien, wat het strikt genomen wel zijn, of als een groente, net als courgettes en komkommers, waaraan ze verwant zijn. Omdat ze echter als fruit gegeten worden, worden ze hier behandeld.

Hazelnoten en lambertsnoten Corylus avellana en C. maxima

Hazelnoten zijn niet zo groot, maar ze zijn zoet, lekker en makkelijk te kraken. De bomen zijn makkelijk te verbouwen en hebben het voordeel dat ze katjes of pluimen met mannelijke bloemen produceren vanaf midwinter tot het vroege voorjaar. De vrouwelijke bloemen zijn onopvallende rode bosjes. Bij beide soorten vindt de bestuiving plaats door de wind, die het gebrek aan bestuivende insecten zo vroeg in het jaar compenseert. Er zijn meerdere zelf bestuivende rassen, dus is het niet nodig om meer dan één boom te planten. Ze leveren een mooie schaduw op om planten neer te zetten of om schaduwminnende planten te verbouwen. Eigenlijk is een hazelnoot een grote struik in plaats van een boom. Hij wordt niet hoger dan 4 m, wat hem geschikt maakt voor een kleine tuin, in tegenstelling tot veel andere notenbomen.

|