05 juli 2014

VTV ‘t Klooster steunt Voedselbank Geertruidenberg

Al lang voor Jetta Klijnsma als staatssecretaris aan een volkstuin dacht, waren leden van VTV ’t Klooster actief op hun tuinen. Niet om hun pensioen aan te vullen. Nee, om hun hobby uit te oefenen. En een hobby kost geld. Voordeel hebben alleen vrienden en kennissen, die regelmatig profiteren van het overschot aan groenten.

Het overschot is niet groot. Het had geen zin om daarmee naar de Voedselbank Geertruidenberg te gaan. Enkele leden van de volkstuinvereniging besloten in het begin van het seizoen om in actie te komen. Zij verzochten het bestuur om een niet verhuurd perceeltje te mogen gebruiken voor hun plannen. Verder investeerden ze in de aanschaf van extra zaai- en pootgoed. Vervolgens gingen de handen uit de mouwen. De spitmachine en de tuinfrees gingen door de grond.

Wat zouden de klanten van de Voedselbank kunnen gebruiken? Wat kunnen wij verbouwen voor hen en ons eigen perceel ook voldoende aandacht blijven schenken? Beide vragen werden binnen de groep besproken zonder overleg met de Voedselbank. We gingen er vanuit dat de klanten hetzelfde lusten als volkstuinders.

Vorige week was het de eerste keer zover dat we een behoorlijke hoeveelheid konden oogsten. De producten werden op vrijdagmorgen geoogst. In kisten werden ze voor 9.30 uur afgeleverd bij de Voedselbank. Vanaf 9.30 uur werden de sla en de spitskolen uitgedeeld aan klanten.

Vrijdagmorgen 27 juni 7.30 uur. Vroeger dan gebruikelijk zijn de volkstuinders op het complex. Over anderhalf uur kan er worden geleverd. Als eerste zijn de tuinbonen aan de beurt. De opbrengst is goed. In totaal zes kisten kunnen worden gevuld. De tuinders hebben een goed gevoel. De grond wordt sinds weken weer vochtig door een regenbui.
Het blijft niet bij de tuinbonen. Opnieuw is er een kist sla. Zes emmers met nieuwe aardappelen gaan in zakken. Een kist kan worden gevuld met een tiental bloemkolen.
Bietjes, voor ons Brabanders kroten, worden selectief geplukt. De grootste bieten worden uit de rijen geplukt. Nu kunnen de andere weer verder groeien. Tenslotte zijn er nog enkele courgettes. Twee zijn al extra uit de kluiten gewassen. Die zijn voor liefhebbers van courgettesoep.
Vrijdagmorgen 9.15 uur. Dick Langermans en voorzitter Jan Broeders melden zich bij de Voedselbank. De eerste klant staat aan de deur te wachten. Binnen treffen we het team van de Voedselbank. Een zestal enthousiaste dames is in de weer. Ze zijn verrast. Heb je een steekwagen nodig? De wachtende klant begint kisten mee te dragen. Een dame trekt een paar handschoenen aan. Dat is voor onze groente niet nodig. Die zijn onbespoten. Ja, maar de aardappels zijn niet gewassen. Zo blijft mijn nagellak ook netjes.
Foto Natasja van het team ontvangt de groenten van Jan Broeders.

Dick en Jan laten een blij team achter. Zij gaan terug naar het tuincomplex. De vrijgekomen grond wordt vandaag nog bewerkt. Stam- en stokbonen worden gelegd. Volgende week kunnen nog wat prei, boerenkool en andijvie worden gezet. Zon, regen en tijd moeten dan zorgen, dat we over een tijdje weer wat kunnen leveren.

Heb je zin in een volkstuintje. Een mooie hobby. Je wordt er niet rijk van. Het is wel een gezonde bezigheid. De vereniging heeft op dit moment geen wachtlijst. Bij interesse kun je contact opnemen met secretaris Frits Rekkers.

|