05 July 2014

Erwten en bonen

Doperwten Pisum sativum

Erwten zijn een goede reden om een moestuin te beginnen: het is onmogelijk om erwten te kopen die qua smaak ook maar enigszins lijken op de erwten die rechtstreeks uit de tuin komen. Er is echter wel een probleem, namelijk dat als u een gespreide oogst wilt over de zomer, u er een groot stuk grond aan moet wijden. Dit probleem speelt nu wel een minder grote rol doordat de meeste rassen lager zijn. Zelfs als u alleen maar plaats heeft om er een paar in een grote pot te kweken, is dat de moeite waard vanwege de smaak.

Sperziebonen Phaseolus vulgaris

Sperziebonen zijn een van de oudste bonensoorten die verbouwd worden. Ze komen oospronkelijk uit Centraal- en Zuid-Afrika en is het bewezen dat ze tenminste 8000 jaar geleden al verbouwd werden. Pas in de zestiende eeuw bereikten ze Europa; ze werden geïntroduceerd door de terugkerende Spanjaarden.

Tuinbonen Vicia faba

In tegenstelling tot andere boonsoorten hebben we de tuinboon moeten leren eten; niet iedereen houdt ervan. Zelfgekweekte verse tuinbonen smaken echter heel anders dan die uit de winkel, dus als u ze niet lekker vindt, kweek er dan eens een paar en probeer het nog eens. Deze bonen hebben als voordeel dat ze als een van de eerste groenten in het jaar rijp worden. Terwijl de andere twee hooftypen van de tuinboon uit Amerika afkomstig zijn, komt dit type, de favoboon, uit de Oude Wereld, waarschijnlijk uit het Nabije Oosten. Net als de erwt wordt hij al sinds het Neolithicum verbouwd en kan hij vers worden gegeten of gedroogd en opgeslagen worden. Dit werd vooral gewaardeerd toen er nog geen vriezers bestonden.

|